conscious personal coaching logo

Conscious Personal Coaching

  Menu

Meld je nu nog aan voor de Masterclass van deze maand! Ik meld me aan
Angst de motor achter je pijn
Geschreven door Jan van Rosmalen 22.10.2021
Pijn zorgt voor frustratie en onzekerheid. Je gaat op zoek naar antwoorden en verklaringen. Geen controle hebben zorgt voor angst.

Stressvolle situaties zijn door gebeurtenissen (trauma’s) uit je verleden aangeleerd als zijnde gevaarlijk. Door hier van weg te lopen of je er voor af te sluiten, druk je de angstemotie weg.

Je brein kan het niet aan
Het lost de stress-situatie tijdelijk op want je gaat de angstige situatie uit de weg en kalmeert. Maar voor je brein bevestig je eigenlijk dat die situatie gevaarlijk is door er voor weg te lopen. Hierdoor wordt dit constant bevestigd aan je brein, die dit vervolgens interpreteert als een gevaarlijke situatie. Iedere keer als je in een soortgelijke situatie belandt, neemt je angstgevoel toe. Dit resulteert in fysieke pijn, simpelweg omdat het te overweldigend is voor je brein om te verwerken. 

Tip: bedenk wat voor jou stressvolle situaties zijn, bijvoorbeeld: confrontaties, prestatiedruk, stilte, schuldgevoel, geen controle hebben, twijfel, onzekerheid.

De oplossing
Door de angst de ruimte te geven die het verdient en het werkelijk te voelen (somatic tracking), leer je je brein dat een stressvolle situatie niet angstig is. Je leert jezelf dat je de situatie aan kunt door te voelen. 

Op die manier ben je de verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen aan het afleren dat bepaalde situaties gevaarlijk en angstig zijn en dus vermeden moeten te worden. 

De neuronen zijn geprogrammeerd om in deze angstmodus te schieten. Door te voelen en te leren dat de emoties niet gevaarlijk zijn en jij ze wel degelijk aan kunt, train je jezelf om nieuwe neurologische verbindingen te vormen (neuroplasticiteit). Dit doe je door de emotie de ruimte te geven die het nodig heeft. Op den duur zal je brein niet meer in gevaarmodus schieten (met angst als brandstof), omdat jij het hebt geleerd dat deze situaties veilig zijn. Logisch toch?

Angst en uit je comfort zone gaan!

Meer weten over het
 CPC® programma

cpc programma


Je fysieke en mentale gezondheid verbeteren met praktische tips? 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Pijn is een signaal, leer ernaar te luisteren
Jan van Rosmalen
Holistisch leefstijl coach

Volg je ons al op Instagram?

Reviews Cliënten

chronische pijn oplossing
Herma Beemsterboer
Klacht: Heuppijn

'Het is Jan, die door het delen van kennis en persoonlijke coaching, inzichten gaf hoe pijn vrij te worden.
Ik ben hem erg dankbaar en gun iedereen een pijn-vrij leven'.
chronische pijn oplossing
Heidi 
Bod
Klacht: fibromyalgie

'Mijn pijnklachten en angst voor de pijn verdwijnen, mijn kwaliteit van leven wordt steeds beter! Dank Jan voor je steun en je goede boekentips! 
chronische pijn oplossing
Anne loes 
Brik
Klacht: Pijnklachten bekkenbodem

'Ongelofelijk. Het is onwerkelijk! Dit traject heeft me geleerd hoe ik mezelf pijnvrij kan krijgen en houden. 
chronische pijn oplossing
Eva 
den Hartog 
Klacht: fibromyalgie

'Ik realiseer me nu dat jij me eigenlijk veel meer gegeven hebt. En me een totaal ander pad gewezen hebt. Vooral het inzicht dat ik zelf invloed heb op alles. Mijn oprechte dankbaarheid, voor je tips, je eenvoud van antwoorden.
chronische pijn oplossing
Stephanie 
Bakker
Klacht: Fibromyalgie

'De training is erg leerzaam, ik leer mezelf elke dag beter kennen. Het voelt echt als een cadeau aan mezelf.'
chronische pijn oplossing
Jon 
van der Eerden
Klacht: rug- en schouderpijn

'De inzichten, opdrachten en denkwijze uit het programma zijn zeer vernieuwend en ik blijf ze ook nu nog toepassen, want ik voel en weet dat het werkt.'