conscious personal coaching logo

Conscious Personal Coaching

  Menu

Benieuwd naar het programma? Meld je aan voor Gratis Masterclass! Nu aanmelden

Nervus Vagus symptomen

De nervus vagus is een bundel zenuwen die van de darm (waar 90% van het gelukshormoon serotonine wordt aangemaakt) door het hart en naar de hersenen loopt. Het is de langste hersenzenuw en staat met ieder orgaan in verbinding.

De belangrijkste functie van de nervus vagus is het para-sympathische zenuwstelsel (je rem) van elektrische signalen te voorzien. Het para-sympathische zenuwstelsel maakt deel uit van het autonome zenuwstelsel en speelt een rol bij de hartslag, seksuele opwinding, spijsvertering, plassen en gastro-intestinale activiteit.

De nervus vagus helpt je om tot rust te komen als je stress hebt gehad door je hartslag en ademhaling te reguleren. In een bedreigende situatie zet je lichaam je sympatische-zenuwstelsel aan (je gaspedaal) waardoor je in een vecht-of-vluchtstand terechtkomt. Daardoor gaat je hartslag omhoog en produceert het stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline.

Wat zegt de wetenschap?

Wetenschappers linken nervus vagus dysfunctie aan obesitas en chronische klachten, zoals fibromyalgie, migraine, vermoeidheid, rugklachten, ontstekingen, depressie en angst. Veel mensen staan hierdoor in een chronische vecht-of vluchtmodus en staan altijd aan. Het lukt de nervus vagus in zo'n geval niet meer om je in ontspanstand te krijgen, wat voor allerlei chronische stress- en spijsverteringsproblemen kan zorgen.

De nervus vagus werkt onvermoeibaar om ontstekingen onder controle te houden. Het waarschuwt de hersenen om neurotransmitters vrij te maken wanneer ontstekingseiwitten, cytokines genaamd, aanwezig zijn. Deze neurotransmitters helpen het lichaam te herstellen en vervolgens ontstekingen te verminderen.

Doordat we tegenwoordig vaak chronisch gestrest zijn, produceert hetzelfde lichaam meer ontstekingsstoffen die kunnen leiden tot depressie. De ontstekingsstoffen komen namelijk via de nervus vagus ín je hersenen terecht.

Hoe kalmeer je de Nervus Vagus?

Een andere functie van de nervus vagus is de afgifte van acetylcholine op gang te brengen; een neurotransmitter die de spieren bestuurt, bloedvaten verwijdt en de hartslag vertraagt. De nervus vagus is de belangrijkste zenuw waarvan de meerderheid van de mensen zich niet bewust is. Als je bepaalde klachten hebt, is het zaak om je nervus vagus te leren te kalmeren door je para-sympatische zenuwstelsel (je ontspanstand) aan te zetten. Dit doen we in het CPC-programma op 4 manieren:

1). Ten eerste dien je onderdrukte emoties (die zorgen voor emotionele spanning) te ontladen. Deze liggen opgeslagen op celniveau. 

2). Vervolgens leer je je emotionele stressrespons cognitief te reguleren. Je ontdekt hoe je jezelf kunt kalmeren door middel van de juiste, kalmerende taal. 

3). Je leert welke voedingssupplementen kalmerend zijn voor je nervus vagus.

4). Tot slot leer je een ademhaling die zorgt dat jij direct je stressrespons uit kan zetten.

Zo heb je direct én indirect invloed op de Nervus Vagus (de belangrijkste zenuwbundel van je lichaam) én leer je jezelf weer in rust stand te brengen. Met als resultaat dat (chronische) langdurige pijnklachten verdwijnen. 

Benieuwd naar het programma?

Enthousiast en wil je meer weten?
Boek een gratis kennismakingsgesprek in met Jan.

Pijn is een signaal, leer ernaar luisteren
Jan van Rosmalen
Holistisch leefstijl coach

Holistisch coach Jan van Rosmalen
PRIVACY STATEMENT - ALGEMENE VOORWAARDEN
Copyright © 2020-2022
Hi, I'm Susan.
HERE'S WHAT YOU'LL DISCOVER IN THIS FREE MASTERCLASS:
Easy to Use
Praesent semper, lacus cursus porta, feugiat primis in luctus ultrice tellus potenti.
ANALYTICS
Feugiat erat a ipsum viverra, vel finibus est bibendum. Praesent commodo dolor a lorem.
ONLINE TRACKING
Integer sit amet molestie elit. Suspendisse pulvinar sed felis ut iaculineque, at ultrices.